Poveste mov

Povestea mea este mov din cauza mirosului; în sensul că miroase „a mov”. Nu este o poveste cu început, mijloc și sfârșit ci, mai degrabă, o înșiruire de senzații.

Senzația de lumină orbitoare a Marsiliei și de furnicar uman sufocant.

Senzația umbrei platanilor adunați în mici piețe în Avignon.

Senzația gustului de muștar care se ridică pe nas și gâdilă.

Senzația de pulpă a vinului Chateauneuf.

Senzația de pietre consumate de sute de ani de pași.

Senzația de fericire care înseamnă Lyon, orașul îmbrățișare, orașul cu piața Saint Jean, cu statul pe scările catedralei cu ochii spre fântână și mai sus, spre Le Fourivier. Cu străduțele înguste și podurile peste Ron. Cu oameni calzi. Cu imagini ca din desenele animate cu final fericit. Cu hotelul perfect, cu șifonier în formă de valiză și șase perne pe pat și lift de o sută de ani și balcon din fier forjat negru cu vedere spre basilică.

Senzația de dansat pe străzi ascultând Valerie.

Senzația de ploaie torențială din Avignon, cu picăturile mari, broboane, luminate de soare, cu tricourile ude leoarcă și teneșii al fel și cu expresia aia pe față plouă, ce bine, plouă rău dar nu are nimic că mergem la hotel să ne schimbăm, dar nu acum că e prea frumos, mai stăm pe afară.

Senzația de apus pe soare pe Rhon, lângă pod și melodia care îmi cântă în cap sur le pont d”avignon on y danse on y danse…

Senzația de Doamne, cât îmi place Franța asta!!…

Senzația de fântâni, la Aix, și parfumul de mir și gustul de înghețată de lavandă.

Senzația mov, de acestral, din mirosul lavandei de pe câmpuri, chiar și acolo unde fusese culeasă deja și unde rămăsese să plutească în vălătuci, ca fantasmele.

Senzația de frumos care pune ordine pe dinăuntru.

Senzația de pietre vechi, de ape vechi, de copaci bătrâni, de ziduri pline de povești, de locuri pline, îmbibate de povești numai bune de cules, ca murele vara.

Senzația de paturi mari și perne moi și cearșafuri albe ca spuma laptelui și starea de nesomn după o zi de prea mult văzut, prea mult simțit.

Senzația de durere în tălpi de prea mult mers pe jos.

Senzația de „bun venit pe mediterana!”, cum ne-a urat căpitanul acela care, parcă, ieșit din port se simțea cu adevărat acasă. Senzația că nu știam că cineva îți poate ura bun venit pe o mare și că probabil trebuie să o iubească foarte mult să facă așa.

Senzația de m-aș întoarce imediat aici, la Calanques, să stau  și eu cocoțată pe stânci, să mă arunc în apă și să mă bălăcesc și să mi se înnegrească pielea, să mă usture de sare și de soare, să mi se facă foame și să nu prea am de unde să îmi iau ceva și să visez până seara la o felie de pepene rece.

Senzația de hohot de plâns de sus, de la Bonne Mere, unde m-am dus să cer un miracol.

Senzația de gol în stomac pentru că vezi cu ochii tăi insula lui Monte Cristo, care nu a existat, dar a fost parte din copilărie și tu ești colo de unde era cartea ta și asta înseamnă că totul e posibil în viața asta.

Senzația de lumină fabuloasă la amurg, când orice iese bine în pozele făcute cu telefonul pentru că la ora aia totul este, efectiv, minunat. Fie portul vechi, fie Palatul Papilor, fie podurile de pe Rhon, fie fântâna La Rotonde.

Senzația de alunecare a trenului spre o nouă destinație însoțită de o dublă emoție: despărțirea de locul de unde ai plecat și curiozitatea locului spre care te îndrepți.

Senzația de ritm vechi, aproape neschimbat, de la abațiile și din satele Provenței.

Senzația de nu mă pot abține, îmi mai iau un săculeț de lavandă.

Senzația de o să dorm când ajung acasă.

Și visele care continuă de atunci, noapte de noapte, ca și cum nu aș fi plecat niciodată de acolo, visele mele mov…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s