De ce sunt plopii fără soț

Un lucru bun, când îmbătrânești, este că începi să înțelegi cum stau lucrurile și că ele nu au fost niciodată noi.
Dar nu e tocmai confortabil să afli că, de fapt, lumea nu a putut niciodată fi schimbată, și că e absolut normal să încerci să o schimbi și să dai greș. Căci aici e tot dichisul.

Ieri am văzut două filme, unul mai trist decât celălalt. Ce mi-a rămas din primul, a fost că adevăratul infern este o viață greșită, adică acea viață în care nu ai făcut din tine ce se presupunea, genetic și sufletește, să faci, în care ești mai puțin decât ai fi putut fi, în toate sensurile.

De câțiva ani mă obsedează ideea împerecherilor eronate. De suflete vreau să zic. Al meu inclus.

Nu vorbesc, să fie clar, de finaluri roz, ci despre plopii fără soț. Voi ați văzut vreodată așa ceva? Nu sunt, ori, plopii înșirați unul lângă celalalt, la fel, cântând egal din frunzișul melancolic care odată pe an, de ciudă probabil, din răzbunare, atacă provocând nesfârșite alergii? Unde stă neînsoțirea lor?

În împerecherea nepotrivită. Acolo stă. Degeaba sunt doi câte doi dacă nu li se vindecă aerul acela peren de însingurare.

Tabloul, dacă stați să vă gândiți bine, este unul comun, atâta doar că, fie din lașitate, fie din simplu instinct de autoconservare, oamenii își mută privirea. Pentru că priveliștea unei vieți greșite (nu imorală, ci pur și simplu devenită rebut) este greu de suportat, te obligă să îți cauți puroaiele, să nu le mai poți ignora.

Cum este să știi că nu ești cine trebuia să fii?

Și aici ajung la al doilea film, care m-a făcut să plâng, de ciudă însă. La final, zicea așa: celui qui passe à côté de la plus belle histoire de sa vie n’aura que l’âge de ses regrets et tous les soupirs du monde ne sauraient bercer son âme.

Nu e de mirare, prin urmare, că uneori oamenii cad pe gânduri la vederea frunzei uscate de pe caldarâm, ori urmărind o umbră, la înserare, cum se lungește și se lungește…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s