Sensul, contrasensul și neînțelesul

Pentru mine funcționează așa: un lucru, oricât de oribil ar fi el, dacă este înțeles, doare altfel, este procesat altfel, metabolizat altfel, clasificat (în sensul de pus la sertar) altfel. Moartea, spre exemplu, capată un sens al ei atunci când are o justificare: a murit de bătrânețe. I-a venit ceasul. Simplu. Așa este orânduiala.

Pe când chestiunile neînțelese…

Spre zenit ori spre nadir? Cum decizi binele și răul când ești lipsit de orice reper? Cum să ghicești, într-o beznă absolută, direcția?

Urăsc jocurile de culise. Urăsc neînțelesul. Urăsc să mă trezesc în mijlocul scenei, ori al tablei de șah, să asist la mișcările din jurul meu
neputincioasă pentru că jocul respectiv nu are niciun sens
pentru mine, nimic din dotarea personală nu mă poate ajuta să ies din arenă fără să pierd vreo bucățică din mine. Urăsc să mă simt expusă, implicată fără voia mea.

Nu mă pretind mai presus de josnicii. Dimpotrivă, indicele meu de găunozitate se înscrie probabil în medie, dacă aceasta a fost vreodată calculată. Numai că eu am sens. Sunt inteligibilă. Citeață. Nici mai bună, nici mai rea decât se vede. Nu-mi sunt fidelă nici măcar mie. Îmi doresc (peste măsură) lucruri nedoribile. Sunt însă dotată cu darul sincerității referită la mine, mai ales. Nu-mi vopsesc nici părul ca să ascund firele albe și nici nu-mi spoiesc conștiința.

În lumea mea contrasensul este semnalizat ca fiind opusul direcției ființei mele. Neînțelesul, o specie de mister acceptat. Orice se opune acestora, mă pune într-o dificultate extremă, distrugându-mi miezul, spontaneitatea.

ps. acesta este un monolog. un spus de vorbe. efectele colaterale nu au fost calculate. în caz de erupții cutanate, consultați un doctor specialist în urticarie.

cu drag,

mia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s