Locul comun al iubirii

Există un spațiu bine definit al iubirii pe care eu mi-l imaginez ca pe un cerc trasat cu un băț în nisip printr-o mișcare circulară, ca de ac de ceasornic. O adâncitură în sol cu puterea unei incantații magice.
În interiroul acestui spațiu iubiții, amanții, acești îngeri lăsați în concediu de Dumnezeu, cum zice Brumaru, sunt protejați, iar iubirea funcționează exclusiv după propriile legi.
Este un loc pe care toți  l-am vizitat măcar o dată, unde ne-am odihnit, ne-am hrănit și pe care am fi putut jura că nimeni, niciodată nu ne-ar fi putut convinge să-l renegăm la cântatul cocoșilor de tot felul.

Există în noi toți un paradox pe care nu-l pot înțelege și asupra căruia mă opresc adesea: tot ceea ce oameni doresc, în definitiv, este iubirea, sub toate formele ei; însă, paradoxal, cum spuneam, întâiul lucru la care suntem gata să renunțăm tot ea este. Se întâmplă tot timpul, face parte din faimosul proces de maturizare. Rezultatele se văd în noi și în jurul nostru: închistări, frustrări, depresii, nefericiri.
Nu că ar fi greu să iubești, dimpotrivă, e natural, e în noi, latent, la dispoziție în orice moment. Ceea ce lipsește însă este curajul de a iubi. Pentru că iubirea este singura care aparent nu premiază. Nu aduce nimic bun. Așa se zice. Te face să simți dureri, în corp și dincolo de el, te transformă într-o ființă poate necunoscută, nouă și de aceea incomodă, cu care nu știi să conviețuiești, îți schimbă rutina, prioritățile, răstoarnă până și axele esențiale ale binelui și răului, de nu mai știi de tine și nici de alții.
Și cu toate astea iubirea, repet, sub toate formele ei, este singura sursă a miracolului. Iar în miracole, se știe, nu mai crede nimeni, pentru că nimeni nu crede în iubire.

Pff, iubirea? O prostie!….

Toți afirmăm că am fi trăit-o, la un moment dat. Dar axiomatic vorbind, iubirea e perpetuă, deși fluctuantă, travestită. Prin urmare, atâta timp cât e măsurabilă, în clipe, ore, ani, nu are cum să fie iubire. E matematic, adică, nu că aș bate eu acum câmpii.

De aceea cred că trebuie să fie doar iluzia acelui loc comun de care spuneam la început, locul amanților grăbiți, care au alte treburi, uneori știute, alteori autoatribuite prin ceea ce numim mersul normal al lucrurilor. Numai că în acel spațiul delimitat de mișcarea circulară a unui imaginar băț, totul pare a funcționa: empatia, comunicarea, plăcerea, promisiunile, dăruirea totală de sine, fiorul absolutului. Dincolo de semnul acela de rânire în țărână, însă, se uită. Totul. Până și amintirea simplă a bucuriei dispare. Ne transformăm, astfel, în călăi. Și continuăm perpetuând această convingere stupidă și superficială celorlalți, afirmând cu putere, că fără doar și poate, viața adevărată (iar cuvântul ăsta!!) e alta.

Ei bine, doamnelor și domnilor, nu. Dacă până acum am învățat ceva, este că dacă mulți spun că e așa, cei mai mulți, majoritatea, este foarte posibil să fie contrariul. Să nu uitam, totuși, că pământul este rotund. Și nimeni nu ar fi băgat mâna în foc pentru asta. Nu știu dacă mă înțelegeți.

Și ca să nu uit: am mai învâțat ceva, din toate experiențele mele de până acum, anume că deși dotați de inimaginabile, infinit repetate prin prezența lor cotidiană dispozitive de măsurare a timpului, nu am învățat niciodată limita dincolo de care devine prea târziu. Ceea ce e ciudat pentru o specie care spune că suflă și în iaurt.

Mă întorc, deci, la locul meu, cel secret, la copac, la nelimitarea dincolo de ramurile sale și cea de dedesubtul acestora, unde ochii se pierd, oftatul se dizolvă iar liniștea îmi aparține pentru că eu, precum Don Quijote, cu riscul de a părea ridicolă, prefer, totuși, să înfig cu vârful săbiei morile de vânt.

noapte de toamnă bună,

mia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s