Patchwork

Cred că fiecare dintre noi are așa ceva, chit că nu e una precisă, cu liniuță de la capăt. La a mea lucrez din fragedă copilărie.


A existat un moment în viața mea când am realizat că fiecare dintre noi crește pe o matrice unică, că există lucruri înscrise în noi de dinaintea noastră iar de atunci viața mea a devenit un voiaj în căutarea lucrurilor care mă definesc pentru ca la final să ajung să am imaginea întreagă. A mea.


A început totul cu o mirare: de ce mie îmi plăceau unele lucruri în vreme ce altora, altele? De ce mie îmi placeau margaretele mai mult? Ce îmi spuneau? De ce nu îmi place culoarea roșu? De ce îmi place un anumit gen de muzică și nu altul? Unde se nasc preferințele? Unde e rădăcina lor? Ce justifică așa-zisa înclinație? Sau de ce nu îmi place peștele? De ce îmi plac ochii verzi? De ce piept și nu copan? Și tot așa…


De când am descoperit mecanismul ăsta, am devenit colecționară. Adun bucăți din mine de ici și colo și mă compun, ca un patchwork care până la urmă va deveni fotografia cea mai fidelă.


Între timp, toate aceste lucruri, devin reprezentative. Un fel de metonimie. Câteodată, în memoria oamenilor, eu pot fi doar râsul meu colorat, sau rochia aia purtată într-o zi, sau parfumul meu sau Blaga.


Chestia asta cu Blaga mi s-a întâmplat nu demult. La vremea liceului toți mă știau pentru că îmi plăceau Blaga și George Michael. (ce combinație kitch!).

Adică asta eram eu. Pe G.M. îl ascultam în exasperarea tuturor: a mamei, a vecinilor, a amicilor de chefuri, a rudelor. Pe Blaga îl transcriam pe orice suprafață, inclusiv pe ușa clasei. Cincisprezece ani mai târziu, cu un cappuccino în față, întâlnesc o fostă colegă. saluuuuuuuuut! ce faaaaaaci, fatăăăă? Eu bine, tu bine, noi bine, uite lucrez nu-știu-unde, eu sunt măritată, eu nu, ptiu-ptiu, ai copii, n-am copii, unde stai, pe unde ai fost etc. Îți mai place Blaga?


Cincisprezece ani, dacă nu chiar mai mulți trecuseră, iar eu pentru femeia din fața mea eram pur și simplu ”colega cu Blaga”.

Cam așa funcționează.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s