Despre convingeri și categorii

V-ați întrebat vreodată din ce se nasc convingerile voastre? Ce vă faceți să afirmați ceva cu singuranță?
Nici eu nu am facut-o. Spun lucruri pe care am impresia ca le știu fără să stau să mă gândesc prea bine de ce o fac. Pot, cu siguranță, argumenta dacă este necesar. Asta însă nu face ceea ce spun adevărat. Pentru că, deși suntem învățați că adevărul este unic și unul singur, în realitate nu este niciodată doar atât. Mai degrabă miniciuna este unică. Pe când adevărul poate avea infinite forme, egale cu numărul experiențelor noastre.

De aceea, adesea, ne contrazicem. Și abia când am ajunge la esențial, poate, ne-am putea găsi de acord. Vă dau un exemplu: am un prieten căruia îi este mereu cald. În fiecare anotimp. Altora însă, le e cald doar vara. Poate însemna asta că lui de fapt nu îi este cu adevărat cald ori se întâmplă ca fiecare dintre noi să aibă pur și simplu niște senzori setați diferit având însă niște limite de maxim egale? Pentru că, evident, atunci când este caniculă toți experimentează senzația căldurii.

Ar trebui, deci, să ne obișnuim cu ideea unei infinități de adevăruri poziționate între temperatura personală de comfort și caniculă.

Unul dintre momentele mele preferate este ieșitul vinerea seara, imediat după serviciu, la un pahar de vin cu prietenii. Unde vinul este, evident, o simplă scuză. Ajută, e adevărat, să trasezi o linie între zilele lucrătoare și week end, este ca un fel de semafor verde pentru momentul odihnei. Printre altele, aș dori să îmi exprim nemulțumirea în acest sens dat fiind că la restaurantul preferat au decis să nu mai vândă în ultimele zilei ale săptămânii vinul casei, paharul de 4 lei pe care de câțiva ani îl tăinim în același loc, obligându-ne la consumul de vin mai nobil mai gust dar perfect innobil la buzunar. Am divagat, știu, dar decizia ăstora chiar mă răscolește. Am îmbătrânit, mă irită schimbările în rutină.

Dar să mă întorc la convingeri. După cum spuneam, se iese la tăinit un pahar de vin ieftin ca să avem scuza disecării, pentru a milionezima oară, a vieților noastre, sentimentale mai ales. În van, e clar, și doar ca să avem cu ce însoți vinul și tigarea. În timpul acestor discuții nu am putut evita să observ, trebuie să spun, cum oamenii cuplați, de exemplu, au convingerea că starea lor civilă se datorează faptului că au făcut ceva bine ori mai bine decât alții, pe când, în realitate, după părerea mea, ei au fost doar mai norocoși.

Mai este, de asemenea (am o slăbiciune pentru locuțiunea asta adverbială, îmi amintește de un profesor care m-a certat că nu o scriu bine), pe lângă aceștia, tipologia persoanei single care face foarte multe însă tot single rămâne.
Așa cum există și categoria persoanelor single care nu fac nimic, de frică.
Ori categoria persoanelor single care le fac pe toate și le e frică să renunțe la singletudine din imaturitate.
Ori categoria persoanelor căsătorite care și-ar dori să fie single.
Ori categoria persoanelor căsătorite care se comportă ca și cum ar fi single.
Ori categoria persoanelor căsătorite care le fac oricum, pe toate.
Ori categoria persoanelor single care își doresc prea multe și de aceea rămân single.
Ori categoria persoanelor single din ghinion și lipsă de sincronizare a universului.
Ori categoria persoanelor căsătorite din ghinion și lipsă de sincronizare a universului.

Și aș putea continua la infinit.

Prin sufragiu și manipulare (ca să nu zic îndobitocire) socială, există convingerea că aceste categorii ar trebui reduse la două: persoane fericit căsătorite și persoane single pe cale de a deveni, la un moment dat, fericit căsătorite, restul fiind înregistrat, grație convingerilor inechivocabile, ca fiind cumva o anomalie, o deviație de la ciclul natural și normal al lucrurilor.

De parcă normal, ca și adevărat, ar însemna un singur lucru.

Ba bine că nu.

mia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s