Chestiune de nas

Nu vă îngrijorați când nu scriu, ori când nu mănânc, ori când nu râd. Pentru că înseamnă că am tot ce îmi trebuie. Îngrijorați-vă, însă, când vă place ce scriu, pentru că atunci, abia atunci, termometrul indică niște linii de febră.

Îmi caut melodia serii și nu reușesc să o identific. O am prin mine, o simt, circulă îngânată și îmi scapă printre linkurile youtube-ului…

Mă rog, asta e.

În seara asta, înainte de a mă întoarce la paginile scrise de altcineva, bine încovrigată, pisicește, sub plapuma de la etaj, pe 1907, am nevoie să notez acest mic gând despre mirosuri, despre parfumuri și despre bărbați mai ales.

Am cumpărat, în urmă cu câteva săptămâni bune, un săpun lichid pentru baie. L-am ales doar pentru că mi-a plăcut culoarea violet intens, cristalină. Nu mă spăl cu săpunuri lichide, nu le suport. Dar țin mereu unul pe marginea chiuvetei de la baie. Eu, din lumea mea care uneori are cu totul alte ritmuri, unele mai vechi, prefer săpunul solid, alunecarea între palme, senzația de curățenie uscată pe piele și mirosul

de rufe curate

pe care mi-l dă.

Măcar pentru oaspeți, însă, țin unul în versiune lichidă, întâmplător violet de data asta, cum ziceam. Nu știu cum se numește, nici ce marcă poartă dar are un nume cu ceva oriental. Nemaicrezând de mult în sloganuri ori etichete, nu am făcut caz de el până azi când din grabă l-am folosit să-mi spăl mâinile.

Efectul a fost de incantație. Olfactivă. M-a proiectat direct la un moment de acum … șapte ani, cred, sau poate chiar opt: lucram la hotel și abia îl cunoscusem pe T, cu o noapte înainte. Cu o noapte albă înainte. Mi-a fost, practic, client. Nu mie, hotelului. Fusese cazat din pură întâmplare în camera din fața mea.

Pentru că destinuuuuul…., nah. În timpul nopții, în zori de fapt, l-am găsit așteptându-mă pe hol, deși ne spusesem noapte bună. Motiv pentru care multe lucruri s-au întâmplat în noaptea aia și chiar multe altele, nu. Motiv pentru motiv pentru care….

Ce mi-a amintit săpunul de azi a fost dimineața următoare, când m-am trezit, am ieșit din cameră să cobor la o cafea jos la recepție și am găsit deschisă larg ușa camerei pe care el tocmai o liberase  în vreme ce femeia de serviciu îi ștergea urmele trecerii pe acolo. Un impuls nestăpânit de curiozitate m-a împins înăuntru, să văd ce lăsase în urmă, cum i se șifonaseră cerașafurile, uitase ceva, ce consumase din frigobar, pe ce canal lăsase televizorul aprins… Cum am intrat, de la baie a venit un miros intens de santal și musk, cred.  Femeia de serviciu curăța cu apă fiartă urmele lui din duș și aburii aduceau cu ei acel miros.

Nu l-am mai simțit în nicio altă ocazie. Nici măcar la el. Fusese, probabil, un flacon de gel de duș cumpărat pe grabă din aeroport sau undeva. Și nici nu reprezintă vreo combinație care să mă încânte în mod deosebit. Azi, însă, m-a transportat direct acolo, la acel moment din viața mea când puteam decide să nu îl mai văd niciodată, să nu mă îndrăgostesc peste puterile mele cum s-a demonstrat a fi câteva luni mai târziu, să nu mai alergăm unul după celălalt, să nu mai fim chiar și acum blocați într-un limbo al imbecilității în care niciunul nu își vede de viața lui pentru că nu simte că ar avea una. Sau m-aș fi putut mărita prima, a doua a treia oară când m-a cerut. Sau aș fi putut, de exemplu, să merg direct la cafea. Motiv pentru motiv pentru care…., iar.

Cert e că T, dintotdeauna, a mirosit bine. La fel cum e cert că nasul meu fin, care simte parfumurile până la descompunerea în elementele sale esențiale, nasul meu știe mereu când e rost de iubit. Mă tentează bărbații inteligenți. Dar mă fac praf cei care, pe lângă asta, miros bine acolo, în locul cald dintre gulerul cămașii și lobul urechii. Da, locul ăla de patru dimineața, când ai terminat tigările și argumentele și scuzele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s