Rețetă de cafea cu lapte

Ați auzit de Macondo? De papaglii de acolo, de insomnie, de zidurile albe, de marea de negăsit, de Melchiore, de ţigani, de alchimie, de copacul din mijlocul curţii, de iubirile întotdeuna umezi, întotdeauna fierbinţi, întotdeauna dilii?..

În seara asta, după o zi pur şi simplu idioată, fără sens, trecută degeaba, irosită (din voia ei, se vede), la masa din bucătărie, cu o bucată de castrevete murat în gură, dintr-o dată mi-a venit în minte Macondo. Epidemia de insomnie. Carantina şi remediile anti-uitare ale lui Arcadio Buendia: bileţelele. Un fel de post it-uri, după cum mi le imaginam eu.

Şi mi-am amintit treaba cu vaca. O știți? Arcadio îi atârnase la greabăn următoarea inscripţie:

Iată vaca. Trebuie mulsă în fiecare dimineaţă ca să dea lapte, acesta trebuie fiert şi amestecat cu cafea pentru a se obţine cafea cu lapte. 

Am râs atunci, am râs zguduit, îndrăgostită iremediabil de lumea lui Marquez în care vacile sunt un ingredient pentru cafeaua cu lapte, printre multe alte infinite, irepetabile detalii miraculoase. Nu cred să existe şi nici că se va mai scrie vreo carte mai frumoasă.

Dincolo de asta, mă gândeam mai devreme că noi toţi suferim cumva de o formă de isterică insomnie care ne-a consumat memoria şi amintirile. Şi mă gândeam că ar trebui să ieşim pe stradă cu bileţele agăţate la gât:

Acesta e un om. Bea cafea cu lapte. 

Eu pornesc spre Macondo. Voi?

noapte bună,

mia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s